POSLOVIL SE JE MIRKO VASLE

Žalostni sporočamo, da je včeraj v Argentini življenjsko pot sklenil gospod Mirko Vasle (1951–2024), novinar, radijski voditelj, urednik, literarni zgodovinar, prevajalec in pisatelj ter prejemnik priznanja Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Med drugim je izdal prvo knjigo o slovenski književnosti v španskem jeziku in večkrat predaval na filozofski fakulteti v Buenos Airesu. Pogosto je prihajal v Slovenijo, jo prečesal po dolgem in počez ter opravljal precej intervjujev z znanimi Slovenci. Dolga leta je bil motor oddaje Okence v Slovenijo, ki jo je vsak teden pripravljal za argentinski nacionalni radio, v njej je Slovence v Argentini seznanjal z novicami iz Slovenije.

Že večkrat smo ga gostili na Šolskem centru Nova Gorica, nazadnje lani jeseni. Najprej je bil gost Slavističnega društva Nova Gorica. Sledil je obisk različnih krajev na Goriškem: na Gradišču nad Prvačino je spoznaval pesnika Simona Gregorčiča, srečal se je s potomkami aleksandrink, obiskal je tudi Kras in Repen …

Glavni cilj obiska na Goriškem je bilo vedno srečanje z dijaki. Gostili smo ga na Strojni, prometni, lesarski šoli, Elektrotehniški in računalniški šoli ter Biotehniški šoli Šempeter. Za dijake različnih smeri je vsako leto pripravil predstavitev življenja Slovencev v Argentini. Slovensko izseljenstvo, njihovo življenje in načine, kako ohranjajo stik z materinščino, spoznavajo slovenski dijaki tudi pri pouku, vendar je takšno pričevanje »iz prve roke« za učitelje in dijake veliko dragocenejše. Gost je dijake spodbudil, da so ga vprašali, karkoli so želeli, zato smo izvedeli marsikaj zanimivega o nogometu, argentinskem tangu, vinu, argentinski glasbi in še marsikaj. Njegova srčna predavanja in ljubezen do domovine so dijake navdušila.

Po srečanju z dijaki si je vedno vzel čas za klepet s profesorji, knjižničarkami in ostalimi zaposlenimi na ŠC Nova Gorica. Rad je prisluhnil Moškemu sekstetu pod vodstvom Bogdana Brecelja in v pogovoru z zaposlenimi vsako leto znova predstavil vse novosti iz daljne Argentine.  

Gospod Vasle nas je zapustil sredi načrtovanja pomembnih dogodkov. Jeseni smo ga spet pričakovali na šoli, organizirali smo tudi obisk šol v Trstu ter načrtovali srečanje g. Vasleta, njegovih radijskih kolegov iz Argentine s slovenskimi rojaki.

Gospoda Vasleta so krasili prijazen značaj, srčnost, prizadevnost in ljubezen do Slovenije, Slovencev, slovenščine, kulture, običajev. Razdajal se je za Slovence v Argentini in se trudil za skupnost Slovencev v tej državi.

Za njim bo ostala neizmerna praznina. Iskreno sožalje družini in vsem, ki ga bomo pogrešali. Naj počiva v miru.

Slavistično društvo Nova Gorica

Ta vnos je bil objavljen v Neuvrščeni. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja